Πορνογραφία: Η επίδραση σε άνδρες και γυναίκες σήμερα 

πορνογραφία

Μπορεί τελικά η πορνογραφία να επηρεάσει την ποιότητα της σχέσης;

Οι ειδικοί μίλησαν… Ναι, μπορεί.

Εξάρτηση

Η πορνογραφία μπορεί να γίνει εθιστική αλλά και να καταφέρει να κάνει το άτομο να βάλει την σχέση και ο,τι αυτή συνεπάγεται,  σε δεύτερη μοίρα.

Ιδίως το σκληρό πορνό τίνει να εθίζει και να κάνει τον χρήστη να το αναζητά συνεχώς. 

Η πορνογραφία λοιπόν, προκαλεί μια δυνατή σεξουαλική επιθυμία που καταλήγει σε αυνανισμό και ως εκ τούτου απομονώνει τα άτομα και τα κάνει να εστιάζουν κυρίως στην ανάγκη της δικής τους ικανοποίησης. Έτσι, ο σύντροφος δεν είναι κύριο κομμάτι της ικανοποίησής τους.
Σύμφωνα με την Ψυχολογία, υπάρχει ένα συγκεκριμένο μοτίβο συμπεριφοράς όπου με βάσει αυτό ο εξαρτημένος (συνήθως άνδρας) οδηγείται σε μια καταναγκαστική συμπεριφορά όπου παρακολουθεί πορνό, από συνήθεια κι’ όχι από επιθυμία.
Έτσι λοιπόν γίνεται έρμαιο της σεξουαλικής του ικανοποίησης μέσα από την πορνογραφία.
Η αρνητική συνέπεια αυτού είναι πως εν τέλει το άτομο απομονώνεται και δεν συμμετέχει σε μια αμοιβαία σεξουαλική ικανοποίηση. 
Η αμοιβαία σχέση και οικειότητα και το παιχνίδι της συμμετοχικής ηδονής γκρεμίζεται. Ο εγωκεντρισμός της σεξουαλικής ικανοποίησης του εθισμένου ατόμου φέρνει ως αποτέλεσμα πιθανό σεξουαλικό πρόβλημα στην σεξουαλική επαφή. 
Πιο συγκεκριμένα οι έρευνες αναφέρουν:

1. Οργασμοί

Οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από 40 δημοφιλή βίντεο σε γνωστή πορνογραφική πλατφόρμα του εξωτερικού και ανέλυσαν τα βίντεο.
Εστίασαν σε συγκεκριμένες σεξουαλικές πράξεις και στο πώς και εάν υπήρξε κορύφωση.
Το συμπέρασμα, ήταν πως μόνο το 18% των γυναικών έφτασε σε οργασμό,  ενώ το 78% των ανδρών μπόρεσε.
Η πορνογραφία επί της ουσίας υποδηλώνει ότι οι γυναίκες σπάνια φτάνουν σε οργασμό.
Ως εκ τούτου, αν το πορνό είναι ο πρώτος τρόπος να μάθει κάποιος για το σεξ, τότε πολύ πιθανό ότι είναι ο λάθος τρόπος. Γιατί κατά πρώτον η καθοδήγηση για την σεξουαλική ευχαρίστηση είναι ανακριβής, κατά δεύτερον οδηγεί σε σεξ χαμηλής ποιότητας και σπανίως σε κορύφωση.

2. Σεξουαλική ικανοποίηση

Μελέτες σε δείγματα 1.500 ενηλίκων έδειξε πως η συχνότερη προβολή πορνό σχετίζεται με χαμηλότερη σεξουαλική ικανοποίηση. 

3. Χωρισμοί

Έρευνες σε παντρεμένα ζευγάρια έδειξε πως η πιθανότητα διαζυγίου διπλασιάστηκε και για τους άντρες και για τις γυναίκες όταν ξεκίνησαν να παρακολουθούν ταινίες πορνό αφότου παντρεύτηκαν.
Πράγμα που κατατάσσει την πορνογραφία ένας από τους λόγους συζυγικών προβλημάτων.

4. Μοναξιά

Μια αμφίδρομη σχέση όπου η χρήση πορνό οδηγεί στην μοναξιά, την αποξένωση και προσκόλληση του χρήστη. Αλλά και που η μοναξιά οδηγεί τον χρήστη να παρακολουθεί πορνό.
Η πορνογραφία προσφέρει προσωρινή ανακούφιση από την μοναξιά αλλά μεγιστοποιεί τα συναισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης. Διαταράσσοντας την κανονική συμπεριφορά προσκόλλησης. Οδηγώντας σε μεγαλύτερη δυσκολία στην δημιουργία σταθερών, ικανοποιητικών σχέσεων και αύξηση της πιθανότητας της χρήσης πορνογραφίας ως υποκατάστατο οικειότητας με άλλους. 

Ποτέ να ανησυχήσεις;

1. Αν αναζητάς διακαώς την ευχαρίστηση μέσα από το πορνό για να μειώσεις την την εσωτερική σου δυσφορία.
2. Όταν δεν μπορείς να ελέγξεις αυτή την συμπεριφορά και να σταματήσεις να παρακολουθείς πορνό.
3. Όταν αυτό συνεχίζεται παρόλο που έχει δημιουργήσει προβλήματα στην ζωή σου.
Μερικά απο αυτά: υπερσεξουαλικότητα με δυσφορικά συναισθήματα και συναισθηματική-σεξουαλική απομόνωση.
Όταν πλέον το να δεις πορνό και να αυνανιστείς γίνεται πολύ συχνά και τo θεωρείς πιο απολαυστικό από την πραγματική σεξουαλική επαφή, τότε πλέον τα παθολογικά αίτια σου έχουν χτυπήσει την πόρτα.
Μια ακόμη παθολογική περίπτωση είναι να πρέπει να παρακολουθήσεις πορνό για να μπορέσεις να προχωρήσεις σε σεξουαλική επαφή.
Αυτή η κατάσταση της εξάρτησης, τα συναισθήματα και οι εμπειρίες αυτής, εξηγούνται νευροανατομικά…
Ο εγκέφαλος εκκρίνει ουσίες και εξαρτάται από τον αυνανισμό στον βαθμό της κατανάλωσης εξαρτησιογόνων ουσιών που προκαλούν ευφορία. 
Μην διστάσεις να μιλήσεις σε ειδικούς και να ζητήσεις βοήθεια για να βγεις από τον φαύλο κύκλο του εθισμού σου στην πορνογραφία.