Έρωτας, συναίσθημα και χημεία

έρωτας

Τί είναι;

Ο έρωτας είναι εθισμός η πόθος; Πως αρχίζει μια σχέση και πως έρχεται ο έρωτας με την πάροδο των χρόνων;
Οι επιστήμονες εξηγούν:
Ορισμένοι νεύρο επιστήμονες λένε πως ο έρωτας λειτουργεί σαν μια μορφή εθισμού και βάσει έρευνας έχουν δίκιο…
Όταν υπάρχει ρομαντισμός, ο άνθρωπος απελευθερώνει ευτυχισμένους νευροδιαβιβαστές στο αίμα του, που κάποιες φαρμακευτικές ουσίες ξεπερνούν με τις επιδράσεις του.
Τα παρακάτω συμβαίνουν στον εγκέφαλο ενός ανθρώπου όταν είναι ερωτευμένος:

Πως ξεκινά;

Όταν νιώσεις αυτό που λέμε τις “πεταλούδες” στο στομάχι σου για κάποιον που μόλις γνώρισες, τότε τα επίπεδα της ντοπαμίνης υπερχειλίζουν. Κάθε φορά που θα έρχεσαι σε επαφή με αυτόν τον άνθρωπο η ντοπαμίνη δίνει επιπλέον ευχαρίστηση, έχοντας περισσότερη λαχτάρα να είσαι συνέχεια κοντά του. Όταν μια νευροτροπίνη, που λέγεται αυξητικός παράγοντας των νεύρων, συναντιέται με όλη αυτή την ευφορία, αυξάνεται η συναισθηματική εξάρτηση του ατόμου…

Ακόμη, τα επίπεδα της σεροτονίνης παρουσιάζουν μια κάθοδο, η οποία κινητοποιεί την όρεξη για επιθυμία. Ο λόγος αυτός είναι που τα ζευγάρια όταν χτυπάνε κόκκινο στον έρωτα τρελαίνονται ο ένας για τον άλλον. Οι ειδικοί λένε, πως αυτές οι χημικές ουσίες που εκκρίνουν οι ερωτευμένοι στον εγκέφαλο τους είναι σχεδόν παρόμοιες με αυτές που πάσχουν οι άνθρωποι με “ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή”.

Έρωτας ή πάθος;

Όταν υπάρχει ρομαντισμός στην αγάπη, τότε αυτος καταλήγει σε μεγαλύτερο βαθμό στο συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου, το μεταιχμιακό σύστημα. Εντωμεταξύ, το πάθος και η έντονη επιθυμία ελέγχεται από το ενδοκρινικό σύστημα. Τα μέρη του υποθαλάμου προετοιμάζουν το κορμί για σεξουαλικό άγγιγμα, όταν οι στεροειδείς ορμόνες ενισχύουν την επιθυμία για σεξ. Όμως, δεν πρέπει να απορρίπτουν αυτή την επιθυμία σαν να είναι ένα σαρκικό πρόβλημα. Όταν νιώθεις αυτή την επιθυμία για έναν άνθρωπο, ο εγκέφαλος κάνει μια έντονη ασυνείδητη εργασία και επεξεργασία.

Επιστημονική μελέτη

Έγινε μια έρευνα σε κάποιους ανθρώπους, στα οποία έδειξαν πολύ εμφανίσιμα άτομα και τους ρώτησαν αν τους έβρισκαν ελκυστικούς. Χρειάστηκε πολύς χρόνος για να απαντήσουν το “ναι” σε μια τέρψη οφθαλμών. Ήταν αναμενόμενο γιατί η περιοχή του εγκεφάλου που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος για να κρίνει το σώμα κάποιου άλλου ανθρώπου ήταν ενεργή.
Ωστόσο, το σημείο διασταύρωσης του κροταφικού βρεγματικού λοβού του εγκεφάλου ήταν το ίδιο ενεργό, το οποίο είναι αρκετά σημαντικό για την κατανόηση της εικόνας του ίδιου του ατόμου. Όταν κάποιος αισθάνεται έντονη έλξη δεν κρίνει μόνο το άτομο αλλά και τον εαυτό του.
ζευγάρια

Η σταθεροποίηση στην σχέση

Όταν η σχέση βρίσκεται σε εξέλιξη, οι ερωτευμένοι γίνονται λιγότερο καταναγκαστικοί. Έρχεται η στιγμή της ανάπτυξης των δεσμών και παράγει ο εγκέφαλος περισσότερο σεροτονίνη. Και μεσα σε ένα χρόνο όλα αλλάζουν και έρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα.
Τα πράγματα αλλάζουν και γίνονται λιγότερο συναρπαστικά αλλά η αύξηση της σεροτονίνης βοηθά για να δημιουργηθεί η εμπιστοσύνη και να ενθαρρύνει τα ζευγάρια για μια μακροχρόνια σχέση. Ενώ, η οξυτοκίνη αυτή που εκκρίνεται από τον εγκέφαλο του ανθρώπου κατά την διάρκεια του οργασμού, βοηθά στην συγκράτηση της εμμονής και κάνει πιο σταθερά τα πράγματα. Η οξυτοκίνη είναι η ίδια ορμόνη που κάνει τους δεσμούς της μητέρας με το παιδί της πιο ισχυρούς.

Ο έρωτας με τα χρόνια

Όταν περνάνε τα χρόνια, τόσο λιγότερη ντοπαμίνη απελευθερώνεται, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι σχέσεις αποδυναμώνονται. Υπάρχει μια ορμόνη που ονομάζεται κορτικοτροπίνη που είναι αυτή που βοηθάει στο να διατηρηθεί η σχέση των ζευγαριών.
Αυτή η ορμόνη απελευθερώνεται όταν το ζευγάρι πάει να χωρίσει και φέρνει ένα δυσάρεστο συναίσθημα που τους κάνει να λείπει ο ένας στον άλλον.
Στους άντρες, υπάρχει μια ορμόνη η βαζοπρεσσίνη που αυξάνεται κι’ αυτή. Αυτή η ορμόνη συνδέεται με την κτητική συμπεριφορά και εξηγεί γιατί οι άντρες είναι πιστοί και προστατευτικοί απέναντι στην σύντροφό τους,ενώ σε μια μη υγιή σχέση λειτουργούν μόνο κτητικά.
Αξίζει να σημειωθεί πως, όταν οι επιστήμονες έδωσαν αυτή την ορμόνη στους αρουραίους του αγρού, τα πίστα ζώα έγιναν εξαπατητές.

Τι ειναι τα καλά του έρωτα;

Γίνονται οι άνθρωποι πιο έξυπνοι και πιο γρήγοροι. Σε μια μελέτη που οι συμμετέχοντες κοιτούσαν έναν υπολογιστή καθώς περνούσαν τα ονόματα με γρήγορη ταχύτητα στην οθόνη, όταν περνούσε το όνομά του αγαπημένου τους, η ικανότητα τους να εκτελούν απαιτητικές γνωστικές εργασίες βελτιώθηκε σημαντικά. Αυτό συμβαίνει γιατί η αγάπη ενεργοποιεί το σύστημα της ντοπαμίνης, το σύστημα του εγκεφάλου που έχει αποδειχτεί ότι ενισχύει της γνωστικές και κινητικές δεξιότητες.